Konya’da depremzedelerin yaraları sarılmaya devam ediyor
Konya’da depremzedelerin yaraları sarılmaya devam ediyor
Depremin ardından Konya’ya gelen ve yurtlara yerleştirilen depremzedelerin büyük çoğunluğu geri dönerken, kalan vatandaşların tüm ihtiyaçları karşılandı.
KONYA – Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023’te meydana gelen büyük depremin yaralarını sarmak için çalışmalar sürüyor. Depremin ardından Konya’ya gelen ve yurtlara yerleştirilen binlerce depremzedenin büyük çoğunluğu geri dönerken, halkın tüm ihtiyaçları kalan depremzedelerin barınma, gıda, giyecek, sağlık ve eğitim gibi ihtiyaçları karşılanmakta ve depremin yaralarının birlikte sarılması için çaba sarf edilmektedir.
Depremden etkilenen vatandaşlara güvenli ortamın sağlandığı illerden biri olan Konya’da afetten etkilenen 16 bin 498 kişi depremin ardından ilk etapta tahliye edilerek yurt ve misafirhanelere yerleştirildi. Deprem felaketinden bu yana Konya il merkezi ve ilçelerindeki KYK yurtları, devlet misafirhaneleri ve MEB yurtlarında 24 bin 987 depremzede kaldı. Devletin deprem bölgesindeki altyapı ve barınma kurallarının güzelleştirilmesi için devam eden çalışmalarla 18 bin 257 depremzede kendi isteğiyle KYK yurtlarından ayrılarak memleketlerine döndü. Konya’da bugün itibariyle toplam 6 bin 709 depremzede 22 KYK yurdunda kalıyor. Öte yandan Konya’da öğrencilik durumu devam eden deprem bölgesinde ikamet eden 1.488 öğrenci ise farklı yurtlarda kalmaya devam ediyor.
“Devletimizin bütün kurumlarından çok ama çok memnunuz”
Depremin ardından yaklaşık 3,5 ay önce Kahramanmaraş’tan Konya’ya geldiklerini belirten depremzede Bilal Terazi, “Beyhekim Kız Öğrenci Yurdu’nda yaşıyoruz. Çok şükür devletimiz bizi buraya yerleştirdi. Geldiğimiz günden beri mutluyuz.” Kaymakamlığımızdan, Selçuklu Belediyemizden, tüm devlet kurumlarımızdan çok memnunuz. Hepsine teşekkür ederim, Allah razı olsun. Kaldığımız yurttaki tüm çalışanlarımız bize çok iyi davranıyor. Tüm ihtiyaçlarımız fazlasıyla karşılanıyor. Daha iyi olamazdı.”
Hatay’dan Konya’ya gelen depremzede Sezgin Beyazkaya, buradaki insanların misafirperverliğini ve yardımseverliğini bilmediğini, anlatılanların çok ötesinde olduğunu gördüğünü söyledi. Beyazkaya, kişi, kurum ve sivil toplum kuruluşlarının kendilerine yardımcı olduğunu ve her türlü giyim ihtiyacını karşıladığını söyledi. Konya’ya geldikten sonra Konya Valisi olmak istediğini söyleyen Beyazkaya, Hatay’da olduğunu öğrendiğinde gurur duyduğunu söyledi.
Kahramanmaraşlı bir diğer depremzede de eğitimci olduğunu belirterek, “Sizin insanınız güzel olduğu için bizim Konya’mız da çok güzel. Yemekler hazırlanıp bize getiriliyor. Nasıl itiraz edeyim. Rabbime şükürler olsun ki bu nimetlere layık görüldü.” Çocuklarımızdan alamadığımız hizmeti gördük, “Hepsini sevgiyle anıyor, merhumlarına rahmet diliyorum.”
Depremden etkilenen bir başka vatandaş ise, “Allah devletimizden razı olsun. Cumhurbaşkanımızdan, bakanlarımızdan, bürokratlarımızdan, meclisimizden, küçüğünden büyüğüne kadar devletimizden, Konya halkından ve milletinden Allah razı olsun. Konya’nın yöneticileri burada ırk, dil, din ayrımı gözetmeksizin hepimiz herkese eşitiz” dedi. Başka hiçbir siyasi ve toplumsal bakış açısı görmeden en keyifli hizmeti burada gördük. Konya halkı, Konya’nın yöneticileri, valisinden belediye ileri gelenlerine, burada görevli müdürlerine, din görevlilerine kadar hepsi farklı şekillerde.” “Kendilerine teşekkür ediyoruz.
Yurtlarda kalan misafirlere her türlü hizmet verilmektedir.
Depremzedeler, ailenin hassasiyeti de dikkate alınarak en fazla 4 kişilik odalarda banyo ve tuvaleti olan yurtlarda barındırılmakta ve günde 3 öğün yemek verilmektedir. Yurtlarda çamaşır yıkama, çamaşır yıkama ve çarşaf değiştirme hizmetlerinden vatandaşlar yararlanırken, kişisel bakım ve temizlik malzemeleri de yeterli ölçüde sağlanıyor. Yurtlarda oluşturulan sosyal market aracılığıyla toplanan kişisel bakım, giyim ve gıda maddeleri de vatandaşların hizmetine sunuluyor. Depremzedelerin sağlık durumlarının anlık olarak takip edilebilmesi için kaldıkları yurtlarda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen hekim ve hemşire tarafından sağlık hizmeti verilmektedir. Tüm yurtlarda anaokulu ve çocuk oyun alanları, yüksek kapasiteli yurtlardaki yurtlarda ilköğretim sınıfları oluşturulurken, derslik oluşturulmayan yurtlarda ise çevre okullarda eğitim-öğretim hizmeti verilmektedir. Tüm yurtlarda Konya İl Emniyet Müdürlüğü tarafından görevlendirilen polis ve bekçi güvenlik personeli 24 saat görev yapmaktadır.
Konya Valiliği tarafından “Kardeş Aile Uygulaması” hayata geçirildi
Yapılan çalışmalarda, depremin yaralarını sarmak, misafirlere güvenli bir ortam oluşturmak ve psikolojik rahatsızlıkları iyileştirmek amacıyla Konya Valisi Vahdettin Özkan’ın talimatıyla “Kardeş Aile Hekimliği” hayata geçirildi. depremin verdiği zarar bir nebze olsun Başvuru ile KYK yurtlarında kalan misafir ailelerin ve istekli kamu görevlileri arasında kalıcı temasın sağlanması amacıyla uygun nitelikteki kamu görevlileri belirlenerek hizmete atanmıştır. Depremden etkilenen vatandaşların kamu kurumlarındaki (özellikle hastaneler, belediyeler, SGK, tapu, nüfus) iş ve işlemlerinin bir an önce sonuçlandırılması için Konya Valisi Vahdettin Özkan bu kurumlara irtibat görevlisi görevlendirirken, Vatandaşlar, belirlenen kamu görevlileri tarafından bizzat takip edilmekte ve anında sonuçlandırılmaktadır. Konya’nın merkez ilçeleri başta olmak üzere 16 ilçede depremzedelere sağlık hizmeti veriliyor. Depremin ardından Konya Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan sadece 20 bin hanenin yaptığı 23 bin 200 sosyal yardım başvurusuna istinaden Konya genelinde depremzedelere 22 milyon 600 bin lira yardım yapıldı.